Ga naar de inhoud
Leslab

Pride Month: toon LEF en wees trots!

11 juni 2024
Pride Month: toon LEF en wees trots!

In juni is het Pride-maand. Van 1 tot 30 juni besteden we speciaal aandacht aan de positie, emancipatie en acceptatie van de LGBTQ+-gemeenschap. Hoewel het schooljaar bijna voorbij is en we allemaal tegen de klok racen, willen we je aanmoedigen om juist nu even stil te staan bij dit belangrijke thema.

Pride gaat over trots zijn op wie je bent en de vrijheid hebben om te houden van wie je wilt. En jij wil op school een veilige en inclusief klimaat creëren, het hele jaar door…. LEF helpt je hierbij.

Maak 20 minuten vrij

In de drukte van deze laatste weken, is dit een kans die je niet wilt missen. Kun je 20 minuten vrijmaken om met jouw klas stil te staan bij Pride? Dit kan tijdens een mentorles, Nederlands, maatschappijleer of elk ander vak. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt met het onderwerp, zodat je dit vertrouwen kunt uitstralen naar de klas. Daar helpen we je graag bij!

Tips voor een fijne les

Bespreek het doel: Leg uit dat het doel van Pride-maand is om elkaar te respecteren en jezelf te kunnen zijn. Dat houdt in dat iedereen zich veilig moet kunnen voelen in het schoolklimaat.

Verlaag de drempel
Het gaat om trots zijn op wie je bent. Spannender dan dat is het niet!

Creëer een veilige omgeving
Iedereen heeft zijn eigen onzekerheden. Nodig leerlingen uit om hun mening te delen, maar dwing niemand om zich uit te spreken als ze dat niet willen.

Begin rustig
Natuurlijk kun je starten met een spannende stelling of vraag, maar een rustige start kan er juist voor zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt om mee te doen.

Gratis energizer

Wil je jouw leerlingen prikkelen met een energizer rondom het thema Pride Month? Maak gebruik van onze gratis lesmiddelen!

PowerPoint-Stellingen
Hiermee kun je klassikaal het gesprek leiden.

Download de PowerPoint

 

Vraagkaartjes
Hiermee kun je het gesprek in groepjes laten plaatsvinden. Maak van tevoren afspraken over respectvol praten.

Download de vraagkaartjes

Of ga voor een combinatie van beide: start klassikaal met de PowerPoint en ga daarna in tweetallen verder met de vraagkaartjes. Dit biedt flexibiliteit én houvast.

Ga vandaag nog aan de slag!

Give me more!

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar meer? In LEF Burgerschap vind je een schat aan werkvormen om deze én andere thema’s met je klas aan te gaan. Of het nu gaat om het thema Liefde en Seks, Iedereen Anders, of Over Leven, er zijn genoeg bronnen die diepgang en verbinding in je klas kunnen bevorderen.

Bekijk LEF Burgerschap

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet